.....

domingo, 6 de abril de 2008

Fotos NO

Entenc el conjunt de l’art romànic com un patrimoni de la humanitat. Aquesta idea em provoca indignació quan em trobo que la normativa particular d’un museu o d’una església no em permet fer fotografies.

Però això es fa més incomprensible encara. Perquè mentre que de la part exterior dels temples pots fotografiar-ho tot – perquè se’ls escapa al control – de l’interior sovint no et deixen emportar-te cap imatge a la càmera, malgrat haver-te cobrat l’entrada.

Puc arribar a entendre que les pintures no haurien de ser castigades per la llum constant del flash d’innumerables turistes fins a que es vegin alterades com ha passat amb alguns casos de pintures rupestres. Sovint no surten millor les fotografies d’interiors si utilitzes el flash. Però permetre contemplar i fer fotografies de l’art que ens van llegà els nostres avantpassats hauria de ser un dret humà, dret que no hauria de ser violat per les normes particulars d’un museu. I crec que els motius que els condueixen a no deixar-te fotografiar l’interior són més aviat d’interès econòmic que no pas de protecció de les obres.

Sembla que aquest dret comença a entendre’s i estendre’s per les institucions. Fa poc temps el MNAC ha passat a formar part del conjunt de museus i esglésies que permeten fotografiar (sense flash) les obres que hi guarden. Obres que, sota el meu concepte, són patrimoni de la humanitat i que, malgrat que ells són els encarregats de custodiar-les i conservar-les, tothom ha de tenir dret a veure-les i a endur-se els registres virtuals que desitgi.


Pintures romàniques de S. Climent de Taüll s. XII

3 comentarios:

Josep dijo...

Comparteixo plenament els teus raonaments, si a respectar (pintura immobles escultura i demés) en tenim de poder gaudir la societat, no a prohibicions i mercantilisme.

No es racional fer pagar per entrar a un museu public... que no paguem impostos, que no volem un país culturitzat....?

pallaferro dijo...

Josep,

A que és poc coherent que per “aquí” tinguem que pagar entrada i per “allà” sigui gratuït als que presentin el seu DNI?

Hauria de sortir una llei que regulés això de l’accés a la cultura i donés el mateix tracte de lliure accés a tothom, oi?

Salut,

Pallaferro

Josep dijo...

Pallaferro
Elaborar una llei justa que permeti la gratuïtat al visitant es els que caldria malgrat l'imputació de costos ho fa molt difícil.
Salut...!!!!